Jenever

jenever, korenwijn, oude jenever,

Jenever

Een echt Nederlands borreltje! In Nederland wordt al eeuwenlang de jeneverbes als belangrijke smaakmaker gebruikt in jenever. Ook andere kruiden worden toegevoegd. In Holland is de jenever uitgevonden.

Het originele recept wordt vaak wel zorgvuldig geheim gehouden en is soms al vele generaties overgegaan. Bekend  is wel dat enkele firma’s hun drank meerdere keren distilleren. De Hollandse jenevers rijpen wel maar vaak wordt de leeftijd niet precies aangegeven. Grofweg waren  er drie kwaliteiten namelijk, jonge en oude jenever, korenwijn. Vaak zie je korenwijn verpakt in een traditionele stenen kruik. Het alcoholpercentage varieert van 30%Vol. voor een lichte borrel, vanaf 35%Vol. voor jonge en oude jenever, en een  korenwijn heeft een alcoholpercentage vanaf 38%Vol.

De naam jenever is in Nederland niet beschermd. In  Schiedam komt in 1902 een verordening waarin vermeld staat aan welke voorwaarden moutwijn moet voldoen! Maar dit keurmerk komt te laat. Om de prijzen zo laag mogelijk te houden worden jenevers al jaren gemengd met graanalcohol en melasse. In de tijd dat deze drank als exportproduct populair werd telde Schiedam alleen al 392 branderijen. Maar het duurde niet lang en weldra werd ook op de melassespiritus accijns geheven. Het aantal bedrijven raakten in de knel en verdwenen weer. Het percentage aan alcohol en een lage prijs gaven de doorslag.

De laatste jaren stijgt jenever weer op de ladder van populariteit. Er worden zelfs jeneverfestivals georganiseerd. De terugkeer van de  kwaliteit van de drank gemaakt van 100% moutwijn en daarbij deze ook nog een of meerdere jaren lageren, doen niet onder voor een aardige whisky. Ook mede  door de gestegen populariteit van gin en het maken van cocktails kan jenever een comeback maken. 

Toont alle 9 resultaten